Pazurki z makiem to ciasteczka drożdżowe czy może drożdżóweczki podobne nieco do strucli, ale nie wymagające aż takiej staranności i wkładu pracy. Na przykład masę makową na pazurki biorę z puszki, co przy robieniu strucli jest nie do pomyślenia - próbowałam, ale strucla z gotowym makiem nie ma połowy tego smaku. W pazurkach mak z puszki przejdzie.
Nazwa "pazurki" pochodzi od nacięć na wierzchu ciasteczka, jakby powstałych po przejechaniu pazurzastą łapą. :)
Nacięcia sprawiają, że mokry, puszkowy mak może odparować i ciastko nie pęknie - i to tez jest powód, dla którego masa z konserwy w pazurkach się sprawdzi, a w strucli już nie.
Przygotować: (porcja na ok. 50 ciasteczek, na puszkę maku 85 dag)
1 kilo mąki (około 7 szklanek) do ciasta plus z pół szklanki na podsypanie przy wałkowaniu
30 dag margaryny
7-8 żółtek (ze dwa białka przyda się na smarowanie ciastek, pozostałe można sobie usmażyć albo zrobić bezę), od biedy można dać ze 2 całe jajka plus 3-4 żółtka)
4 łyżki cukru plus cukier waniliowy
szczypta soli
1 szklanka mleka
10 dag drożdży
puszka masy makowej (nie może być zimna)
stolnica, miska do wyrastania ciasta, miska do zrobienia kogla mogla, kubek do rozpuszczenia margaryny, wałek, blacha do pieczenia, papier do pieczenia lub margaryna do smarowania blachy. Jak ktoś lubi przesiewać mąkę, to sitko.
Dokładny opis robienia ciasta drożdżowego patrz "strucle z makiem". Wszystkie składniki oprócz margaryny ocieplić. Tu też zaczynamy od zrobienia zaczynu (drożdże, trochę mąki, podgrzane mleko i 1 łyżka cukru),
Dodajemy do niego po trochu mąkę, kogel mogel, stopioną margarynę, jeśli nie całe mleko poszło do zaczynu, to resztę mleka.
Potem sklejamy w kulkę, wkładamy do miski
Kiedy ciasto wyrośnie,
bierzemy po kawałku, wałkujemy na omączonej stolnicy na prostokąt, nakładamy z jednego boku "kreskę" z masy makowej,
zwijamy, odcinamy.
Otrzymane rurki z ciasta z makiem w środku kroimy w poprzek na małe ciasteczka, mniej więcej długości palca.
Potem smarujemy białkiem,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz