Przygotować:
25 dag kleiku ryżowego dla niemowląt albo kaszki ryżowej - o smaku neutralnym, bananowym lub waniliowym
Uwaga: moja mama twierdzi, że robiła kiedyś te ciastka z płatków ryżowych błyskawicznych, takich:
a ja używam kleików dla dzieci, dziś wzięłam taką kaszkę:
lepsza by była chyba kaszka ryżowa, a nie mleczno-ryżowa. Tej wyszły mi dwie paczki, bo ciasto było za rzadkie!
3 jajka
1 szklanka cukru
4 łyżeczki wiórków kokosowych (można więcej)
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
konfitura z róży albo dżem, może być kilka dżemów w różnych kolorach - po trochę
blacha do pieczenia
papier do pieczenia albo margaryna do smarowania blachy
stolnica.
Na stolnicę wysypać kleik/kaszkę, proszek do pieczenia i wiórki, przesiekać nożem z margaryną.
dodać cukier, cukier waniliowy i jajka, wymieszać łyżką.
Zagnieść rękami.
Palcami oddzielać kawałeczki ciasta, robić kulki,
Układać na blasze wysmarowanej albo wyłożonej papierem do pieczenia,
Po upieczeniu porządnie wystudzić. Ciepłe są gumowate, po ostygnięciu kruszeją.
Przechowywać suche, przed samym jedzeniem na odpowiednią ilość ciastek nakładać różę lub dżem.
Są też amatorzy wersji suchej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz