przepis na ciasteczka ryżowe z różą

bo wszelakie ciasteczka z różą są obowiązkowym daniem w karnawale.


Przygotować:
25 dag kleiku ryżowego dla niemowląt albo kaszki ryżowej - o smaku neutralnym, bananowym lub waniliowym
Uwaga: moja mama twierdzi, że robiła kiedyś te ciastka z płatków ryżowych błyskawicznych, takich:
a ja używam kleików dla dzieci, dziś wzięłam taką kaszkę:
lepsza by była chyba kaszka ryżowa, a nie mleczno-ryżowa. Tej wyszły mi dwie paczki, bo ciasto było za rzadkie!

1 kostka margaryny
3 jajka
1 szklanka cukru
4 łyżeczki wiórków kokosowych (można więcej)
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
konfitura z róży albo dżem, może być kilka dżemów w różnych kolorach - po trochę
blacha do pieczenia
papier do pieczenia albo margaryna do smarowania blachy
stolnica.

Na stolnicę wysypać kleik/kaszkę, proszek do pieczenia i wiórki, przesiekać nożem z margaryną.




dodać cukier, cukier waniliowy i jajka, wymieszać łyżką.


Zagnieść rękami.
Przy zagniataniu nie podsypywać mąki, tylko kleik i wiórki kokosowe, aż ciasto się zrobi spoiste jak mięciutka plastelina.

Palcami oddzielać kawałeczki ciasta, robić kulki,

spłaszczyć, w środku zrobić palcem dołek.

Układać na blasze wysmarowanej albo wyłożonej papierem do pieczenia,
piec ok 15-20 minut w temperaturze ok. 200 stopni na jasnozłoty kolor.

Po upieczeniu porządnie wystudzić. Ciepłe są gumowate, po ostygnięciu kruszeją.


Przechowywać suche, przed samym jedzeniem na odpowiednią ilość ciastek nakładać różę lub dżem.
Są też amatorzy wersji suchej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz