przepis na mazurek bakaliowy

Mazurki to kolejne (oprócz bab drożdżowych i sernika) tradycyjne ciasta na Wielkanoc. Jeśli przepisów na serniki jest kilka milionów, to przepisów na mazurki przynajmniej kilkanaście milionów.
Tradycyjne mazurki są kruche, suche, kwadratowe lub prostokątne i płaskie. Mogą być to cienkie placki pieczone z jakiegokolwiek ciasta, czasem smarowane dżemem (masą raczej nie, chyba że twardą kajmakową) i przybierane czymś, np. bakaliami, rysunkami bazi, kurczaków, napisem Alleluja, często lukrowane lub polewane polewą. Szanujący się mazurek jest słodki, a nawet bardzo słodki.

U nas w domu pieczemy bardziej wytrawną wersję mazurka :).

Przygotować:

spód z kruchego ciasta - przepis tu :Klik:

około litra różnych siekanych bakalii
ze dwa słoiki kwaśnego dżemu (u mnie w domu jest to dżem z mirabelek, czasem mieszany z truskawkowym lub porzeczkowym)
gotową polewę czekoladową (jeśli mała porcja, dwie paczki).

Mazurek jest o tyle sympatycznym ciastem, że robienie go rozkłada się na raty. Kruche ciasto można przygotować (a nawet upiec) dużo wcześniej, bakalie pokroić nawet i przed Niedzielą Palmową i trzymać w lodówce pod przykryciem, a całość złożyć w Wielki Piątek lub Wielką Sobotę.

Wziąć upieczony spód:


Ciasto posmarować dżemem (wyjdzie z półtora słoika),

w dżem wciskać dość grubą warstwą bakalie,

po wierzchu polać polewą (można ażurowo, tak, żeby bakalie wyglądały).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz