Przepisy na ser do sernika i zrobienie mazurka są wyżej.
Na ciasto kruche przygotować:
4 szklanki mąki (najlepsza krupczatka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (duża lub 2 małe)
1 margaryna plus ewentualnie trochę smalcu (z 5 deko)
1 szklanka cukru
5 żółtek (białka wykorzystać np. do makowca z białek, tzw. szklankowca, albo bezy albo usmażyć sobie pseudojajecznicę), w wersji oszczędniej 1 całe jajko i 2 żółtka
trochę śmietany (pół małego pudełka, 18%)
stolnica, nóż, łyżka, łyżeczka, szklanka, papier do pieczenia, duża blacha.
Wysypać na stolnicę 4 szklanki mąki i proszek do pieczenia, włożyć na to margarynę i ewentualnie smalec.
Usiekać nożem z margaryną i smalcem.
Zrobić jamkę w siekance i wsypać szklankę cukru,
wbić jajka i żółtka, wlać śmietanę.
Wymieszać nożem, a potem szybko zagnieść rękami ciasto (bardzo przydaje się druga osoba z czystymi rękami, gdyby trzeba było np. dolać śmietany albo dosypać mąki).
Kiedy zlepi się kulka,
zawinąć luźno w woreczek
i wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę albo zamrozić do dalszego użytku.
Z tej ilości ciasta wyjdzie spód do mazurka i sernika, więc po upływie odpowiedniego czasu wyciągamy ciasto i dzielimy na część większą i mniejszą
Część mniejszą pakujemy z powrotem do worka i do lodówki (a jeśli sernik będziemy robić za dwa dni, to nawet do zamrażalnika).
Część większą rozwałkowujemy na omączonej stolnicy na dość gruby placek.
I po kawałku (całość na pewno nie da się przenieść) wyklejamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wyklejamy dno blachy na płasko, brzegów nie oklejamy. Można ponakłuwać widelcem.
I do piekarnika - 200 stopni na ok. pół godziny.
Ma się upiec na złoto.
Wyjąć z blachy na deseczkę.
I to jest kruchy spód do mazurka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz