Potrzebne: 4 czerwone buraki
kilka ząbków czosnku
słoik albo garnek kamienny/ceramiczny, ewentualnie emaliowany nieobity
3 szklanki wody przegotowanej, lekko ciepłej
płaska/niepełna łyżka soli
Można dodawać skórkę z chleba, ziele angielskie, liście laurowe, sok z cytryny, cukier, kminek. Można dolać kwasu z kiszonej kapusty lub ogórków, żeby szybciej się kwasiło. Ale nie jest to konieczne.
Buraki umyć, obrać,
Po zakwaszeniu, już w Wigilię, dodaje się przecedzony zakwas (ma piękny kolorek i ładnie pachnie) do wywaru ugotowanego z warzyw (w składzie warzyw mogą być świeże buraki) i grzybów - i mocno podgrzewa, ale nie gotuje, bo straci kolor. Doprawić do smaku, można dodać trochę masła. I barszcz gotowy. W sam raz do uszek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz