Ciasto z jagodami robi się identycznie jak ciasto na strucle.
na ciasto:
1 kg mąki
2 szklanki cukru
1 szklanka mleka
3 całe jajka + 2 żółtka (białka do posmarowania po wierzchu)
10 dag drożdży
20 dag margaryny
Ciasto wykonać jak ciasto drożdżowe na strucle :klik:
Szklankę jagód (albo i więcej) wymieszać z mąką tak, żeby były porządnie omączone. Dwie długie, wąskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Do każdej blachy włożyć 1/4 ciasta. Na to nasypać jagody z mąką, ale tak, żeby nie dotykały blachy ani brzegów (sypać środkiem ciasta). Przykryć pozostałą 1/4 ciasta. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Posmarować białkiem, piec jak strucle.
Jeśli ktoś ma więcej czasu i entuzjazmu, może formować z ciasta małe kulki, wkładać do środka trochę jagód i zaklejać z powrotem w kulkę. Po wyrośnięciu smarować białkiem i piec, ale krócej niż strucle. Wyjdą bułeczki z jagodami, czyli jagodzianki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz