przyprawa do piernika

 Przepisów na przyprawę do piernika są miliony, ta jest przykładowa. Proporcje przypraw podane po zmieleniu. Przyprawy można zmielić samemu w elektrycznym młynku albo kupić już zmielone.

Obowiązkowymi składnikami przyprawy do pierników są:

cynamon (powiedzmy 2 łyżeczki)

imbir (góra 1,5 łyżeczki)

kardamon (1,5 łyżeczki)

goździki (1 łyżeczka)

gałka muszkatołowa (1 łyżeczka)

ziele angielskie (pół łyżeczki)

pieprz  (czarny lub kolorowy) (na czubek łyżeczki)

Od pieprzu (piernego) pochodzi nazwa pierników.


Opcjonalnie można dodać:

anyżek (może być gwiazdkowaty, a może być ten polski, z tym, że polski jest mocniejszy w smaku) (na czubek łyżeczki)

kolendrę (na czubek łyżeczki)

kminek (na czubek łyżeczki)

suszoną (wysuszoną "na pieprz" i zmieloną) skórkę pomarańczową i/lub cytrynową (po kawałku)

ziarenka wydłubane z połowy laski wanilii

szczyptę soli.

Wypełniacze w postaci mąki, cukru i kakao, zwykle zawarte w gotowych mieszankach przypraw do piernika, są zbędne.

Można przyprawę do pierników zrobić na skróty.
Ja kupuję gotowe przyprawy do piernika (albo do grzańca) dwie różne i sprawdzam skład. Zwykle zawierają już imbir, cynamon, goździki, gałkę, kolendrę, kardamon, pieprz, ziele angielskie, kminek, kolendrę. Bywa, że jest w nich majeranek, gorczyca i papryka, a nawet liście laurowe :) - i zupełnie mi to nie przeszkadza. Ale zważywszy na sporą obecność cukru, mąki i kakao, aby zwiększyć stężenie przypraw w przyprawie dodaję do gotowych mieszanek to, co mam w domu (albo co dokupię oddzielnie): kardamon (obowiązkowo!), kminek, kolendrę, ziele angielskie, anyżek, sól i pieprz. Wanilii nigdy nie dodawałam, być może w tym roku poeksperymentuję ze skórką pomarańczową - kawałek już suszy się na kaloryferze :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz