przepis na placki z cukinii

 Żeby zrobić z cukinii cokolwiek, trzeba ją najpierw oczyścić. Czyli przekroić na przykład na pół

a potem na ćwiartki

wydrążyć i wyrzucić pestki i białą "gąbkę", w której pestki są osadzone

obrać ze skórki

wypłukać i zetrzeć na tarce z dużymi otworami.

Do utartych wiórków

dodać całe jajko, posolić,

 wymieszać.

Do tej rzadkiej paćki dodać mąki do gęstości ciasta gęstszego niż na naleśniki (ma się nie lać, tylko spadać z łyżki płatami). W czasie smażenia placków ciasto będzie się rozrzedzać, więc trzeba będzie w czasie pracy mąki dosypywać.

Wymieszać dokładnie, można dodać łyżkę oleju, pieprz, zioła, szczypiorek.

Smażyć na rozgrzanym na patelni oleju.

Z dwu stron. :)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz